Kippengehakt had ik nog nooit gegeten voordat ik dit gerecht voor het eerst maakte, dat ik deze eerste keer het gehakt ook nog zelfs maakte lijkt misschien wat ambitieus. Mijn collega Moh tipte mij deze kippengehaktballen in tomatensaus en deze tip geef ik graag door. Wat een verschrikkelijk lekker gerecht is dit zeg! Ook al ziet het er op de foto misschien niet geweldig uit, ik kan je verzekeren dat dat het wel is. Het is eenvoudig te bereiden, al met al sta je ongeveer een half uur tot drie kwartier in de keuken.
Wat heb je nodig voor deze kippengehaktballen in tomatensaus?
Deze ingrediënten gebruik ik om dit gerecht voor twee personen te maken.
- 450 gram kipfilet
- 2 eetlepels fijngesneden verse peterselie
- 2 eetlepels lahmacun içi & adana baharati kruidenmix
- 2 theelepels nootmusmaak
- 1 eetlepel paprikapoeder
- Een halve fijngesneden rode peper
- 1 versnipperde ui
- 2 fijngehakte tenen knoflook
- 5 tomaten
- Een scheut gezeefde tomaten
- 3 eieren
Yoni lacht mij altijd een beetje uit als ik zeg dat ik een kruidenmix gebruik met koken. Ondanks dat mijn keukenkastje vol staat met potjes kruiden staan hier ook wat kruidenmixjes tussen die regelmatig gebruikt worden. De kruidenmix die ik voor dit gerecht gebruik is bijvoorbeeld echt lekker bij verschillende soorten vlees. Je moet er wel even voor naar de Turkse supermarkt. Als je daar dan toch bent raad ik je aan om meteen wat verse kruiden, groenten en noten in te slaan. Je koopt daar bossen kruiden voor dezelfde prijs al waar je bij de appie vijf takjes voor koopt. Ook liggen er net wat andere soorten groenten in de schappen, het inspireert mij altijd om weer eens wat anders te proberen.
Stap 1: Kippengehakt maken
Om het kippengehakt twee maken gebruik ik mijn hakmolentje. Het kan natuurlijk ook in de keukenmachine. Snij de kipfilet in stukken maal dit fijn in de hakmolen.
Leg de rode peper apart voor de saus. Van de rest van de kruiden meng je de helft door het gehakt, de andere helft bewaar je voor de saus. De ui meng je ook door het gehakt. Kneed alles goed door elkaar en draai hier kleine gehaktballen van.
Stap 2: Tomaten ontvellen
Vul een pan met water en breng dit aan de kook. Maak twee inkepingen in de onderkant van de tomaten in de vorm van een kruis. Leg de tomaten even in het kokende water. Nu kun je eenvoudig het vel van de tomaten lostrekken. Snij de tomaten in stukjes voor de saus.
Stap 3: Kippengehaktballen in tomatensaus bereiden
Verwarm wat boter in een hapjespan en pak de gehaktballen kort aan. Voeg nu de stukjes tomaten, de rode peper, de gezeefde tomaten en de rest van de kruiden toe. Laat het geheel rustig pruttelen tot de gehaktballen gaar zijn en je een mooie saus hebt. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
Maak nu op verschillende plekken in de pan wat ruimte voor de eieren door de gehaktballen wat opzij te schuiven. Breek de eieren en laat ze voorzichtig in de saus vallen. Doe de deksel op de pan en wacht tot de eieren gaar zijn.
Serveer het gerecht met wat brood.