Pokebowl met zalm, avocado, peultjes en radijs

Ik dacht dus echt dat de pokebowl zo heette vanwege Pokémon GO. Dat de sushibowl door het spelletje ineens heel populair is geworden en daarom ernaar vernoemd is. Is niet zo. Poke is dus een Hawaïaans concept van salade in een kom. En gecombineerd met sushismaken is het gewoon sushi in een kom. En Japans, vandaar mijn verwarring.

Pokebowl met zalm

Met dit recept is er één belangrijk ding dat mis kan gaan: de rijst. Sushirijst is best lastig te maken. Ik heb het één keer eerder geprobeerd en dat ging zo slecht dat ik het nooit meer heb aangedurfd. Wat er fout ging? Ik denk dat ik de hoeveelheden niet heb afgemeten. Daar heb ik wel een handje van. Of ik had de rijstazijn niet verwarmd. Tja. Het is deze keer gelukt, en daar ben ik best trots op.

Ik heb het recept een beetje afgekeken, dat geef ik toe. Maar omdat zeewier lastig te verkrijgen was heb ik het vervangen door geblancheerde peultjes. En de sojaboontjes heb ik gewoon weggelaten.

Ingrediënten voor de pokebowl

(4 personen)

Rijst

250 gram sushirijst
400 gram water
5 eetlepels rijstazijn
1 theelepel zout
1 theelepel suiker

Salade

300 gram verse zalmfilet
1 eetlepel mayonaise
2 eetlepels sojasaus
1/4 theelepel hete chilisaus
1/4 theelepel sesamolie
sap van een 1/4 limoen
8 radijsjes
3 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel suiker
200 gram peultjes
1 avocado

Garnering

sesamzaadjes
1 rode chilipeper

Stap 1: begin met het moeilijkste

De rijst. Spoel de rijst eerst goed af in een zeef. Als het water dat eruit komt helder is, kan je het gaat koken. Doe de rijst met de 400 milliliter koud water in een pan en laat aan de kook komen. Draai het vuur zachter als het aan de kook is en laat 15 minuten met een deksel op de pan koken. Draai daarna het vuur uit en laat nog 10 minuten staan met de deksel op de pan. Verwarm ondertussen de rijstazijn met het zout en de suiker tot beide zijn opgelost. Voeg het azijnmengsel dan bij de rijst en roer goed door. Doe de rijst in een mooie kom en zet in de koelkast. Als je een beetje haast hebt in de vriezer.

Stap 2: marineer de zalm

Snijd de zalm in blokjes. Maak daarna de marinade met de mayonaise, sojasaus, sesamolie, chilisaus en het limoensap. Doe bij de zalm en zet weg in de koelkast.

Stap 3: ik heb radijsjes, hele mooie

Snijd de radijsjes in dunne plakjes. Verwarm de 3 eetlepels rijstazijn in een pannetje met de eetlepel suiker, totdat de suiker is opgelost. Doe de azijn bij de plakjes radijs en zet ze weg in de koelkast.

Stap 4: blancheer de peultjes

Zet een beetje water op het vuur en breng het aan de kook. Zet alvast een kom klaar met koud water, het liefst met wat ijsblokjes als je die hebt. Doe dan de peultjes in het kokende water en laat een minuut koken. Giet ze af en doe ze meteen in het ijskoude water. Dat stopt het kookproces en zorgt ervoor dat de boontjes lekker knapperig blijven.

Stap 5: verzamel alles

Hopelijk is je rijst nu koeler, op kamertemperatuur. Je hebt het al in een mooie kom gedaan, dus voeg de rest van de ingrediënten toe. Rooster wat sesamzaadjes, of gebruik ze zo en garneer je pokebowl met de zaadjes en de chilipepertjes als je van pittig houdt. Je kunt er ingemaakte gember, sojasaus en wasabi bij serveren, net als bij sushi, maar het hoeft niet want het is op zichzelf al heerlijk.

Pokebowl met zalm closeup

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *