Afgelopen week werden er weer massaal kerstpakketten uitgedeeld. Ik kreeg ook de mijne. En daarin zaten, zoals vaak het geval is, ook een aantal producten die ik normaal nooit koop. Jam bijvoorbeeld. Een mooie gelegenheid dus om eens iets met jam te maken. Ik ging aan de slag met scones. Ik vind de ‘normale’ scones vaak net wat te groot, vooral tijdens een high tea, dus maakte ik ieniemienie scones. Met cream en jam uiteraard.
Wat heb je nodig voor de scones?
- 40 gram ongezouten roomboter
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 120 ml melk + wat extra om te bovenkant mee te bestrijken
- 10 gram vanillesuiker
- 20 gram kristalsuiker
- Snufje zout
Wat heb je nodig voor de vulling?
- 1 eetlepel mascarpone
- 1 eetlepel creme fraise
- Jam (ik gebruikte viervruchtenjam)
Zo maak je het
Meng de roomboter, het zelfrijzend bakmeel, de vanillesuiker, kristalsuiker en het zout tot een korrelig en los deeg. Het is daarbij vooral de bedoeling dat de ingrediënten goed gemengd zijn. Voeg vervolgens de melk toe. Kneed net zo lang tot je een stevig deeg hebt. Rol het deeg uit met een deegroller tot een dikte van ongeveer 1 cm. Gebruik een ronde uitsteker van ongeveer 6 cm om het deeg uit te steken. Leg de ‘deegplakjes’ op een bakplaat met bakpapier en bestrijk de bovenkant met wat melk. Bak de scones af in een voorverwarmde oven van 220 graden voor ongeveer 15 minuten.
Terwijl de scones lekker staan te bakken in de oven, ga je aan de slag met de cream. En dat is zo gepiept. Meng de mascarpone en de cream fraise. Dat is letterlijk 10 seconden werk. Zet de cream nog even terug in de koelkast, want dan blijft ‘ie lekker stevig door de kou.
En net zo makkelijk als het maken van de cream, is het vullen van de scones. Als de scones klaar zijn in de oven, snijd je ze door de helft. Een laagje cream ertussen en een dot jam erop en smullen maar.